בתכנית השבועית של נטאלי בן דוד ברדיו מהות החיים מה 28.08.2014 עם אסי זיגדון, נטאלי משתפת באמונותיה לגבי איך תקשורת היא הפתרון היחיד למלחמות בין עמים ובין אנשים, איך ליצור שלום פנימי ע"י התפתחות אישית ועבודה עם הפחדים, על ההבדל בין מי אני לעומת מה שיש לי ועל עבודת ריפוי של אנשים בעזרת אור.
"אין פתרון אחר חוץ מתקשורת, בין אם זה בין עמים ובין אם זה בין אנשים. בסופו של דבר צריך לשבת ולדבר, אין שום דבר שלא נפתר בלי שמדברים עליו ובוחרים לחיות בשלווה. אני מאוד רוצה שיהיה שלום ונשב ונדבר עם כל מי שמוכן לדבר. אני לא מקבלת את האמירה "אין עם מי לדבר", תמיד יש עם מי לדבר. אנחנו יודעים שיש אנשים שמדברים עם שני הצדדים האלה ובסוף הפתרון זה תמיד שיחה. צריך למצוא את אלה שרוצים לדבר, אני בטוחה שהם הרוב ולא המיעוט. לדוגמה במקרה של גלעד שליט, בסוף היה מתווך שדיבר עם הישראלים, שדיבר עם הפלסטינאים, וזה קרה. זה קרה בגלל תקשורת."
"אם הייתי מסתכלת מה הדבר שהכי מסוכן לשלום פנימי, לשלום רגשי או לשלום חיצוני זה פחדים. פחד יכול להיות חבר מאוד טוב אבל הוא גם משתק מאוד גדול."
"בעיניי אנשים שנשארים, או אנשים שאומרים "נשאר כאן ונסתכל על זה" ומוכנים להתמודד עם המנהרות, להתמודד עם המקומות העמוקים, המפחידים שיכולים להתפוצץ להם בפרצוף עכשיו זאת הדרך אל השלום הפנימי."
"כבנ"א יש לנו כל מיני סיפורים אישיים, דברים שקרו לנו בילדות, כל מיני טראומות, או למשל מישהו שאנחנו לא מדברים איתו חבר או אח, המוכנות להגיע לעומק של הדברים, להיכנס פנימה עם כל מה שזה אומר כדי לנקות את מה שיש."
"ניקיון לפעמים יכול להיות מאוד עמוק והרסני, הדרך היחידה בעיניי היא להפוך כל אבן בתוכך ולהסתכל לפחד בעיניים ולהגיד "אוקי, אי מוכן לפחד, אני מוכן לדאוג, אני מוכן לעשות איזשהו צעד עם הפחדים שלי ולהיכנס לתקשורת עם מישהו"."
"אני חושבת שבימים שהחיים שלך מאוימים בכל דרך שהיא אתה נמנע מתקשורת בד"כ, גם עם עצמך, ואם יש משהו שאני חושבת שתמיד עובד זה לדבר. לדבר כשקשה, לדבר עם הילדים בדרום, לדבר עם ילדים בכלל, לא רק להרגיע ולהגיד "הכל בסדר" או "הכל יהיה בסדר", אלא לדבר ולהקשיב כי זה מה שיש."
"אדם, כשהוא נמצא במלחמה, נגיד הוא נמצא באיזושהי מלחמה בגירושים שלו, או נלחם כלכלית, הוא רק רוצה להרגיע את המצב ואחרי זה הוא נרדם. אנשים רוצים שקט אבל הם גם מוכנים לקנות שקט מדומה. כמה אדם מנצל את המשברים שהוא חי בתוכם לטרנספורמציה אמיתית?"
"יש פה משבר מאוד גדול שגובה מחירים בלתי נסבלים מהאנשים שחיים פה ומהאנשים שחיים שם, ואני תוהה מה יקרה כשתגיע הפסקת האש, האם המנהיגים שלנו שבחרנו בהם ידעו להגיד שזאת הזדמנות יוצאת דופן לכל הדורות הבאים. אצל האינדיאנים או השמאנים כשהם מקבלים החלטה הם מסתכלים 7 דורות קדימה, והחוויה שלי הרבה פעמים שהמלחמות אצלנו לא מחזיקות אפילו דור."
"האם כשאני במשבר אני שם את כל האדרנלין והכוח שלי לפתור את המשבר וכשהמשבר נפתר, מה באמת נפתר והאם אני מנצל את זה להתבוננות איך הגעתי למקום הזה? אם יש דרך לחולל באמת מפנה בלתי הפיך לגבי זה?"
"22 שנים אני עוסקת במקצוע בו אנשים באים עם משברים, אנשים רוצים שהמשבר יעבור והם מבטיחים בזמן המשבר שהם יעשו את הכל כדי שזה לא יחזור, ואז המשבר נרגע ואז הם חוזרים לתרדמה שלהם, לשינה הרגילה, וכשמגיע המשבר הבא הם מתפלאים "איך זה קרה לי שוב", "איך זה יכול להיות"."
"אם יש מישהו שידע לקחת את המדינה, את התרבות ולהכיל אותה על האדם הפרטי הוא אריך פרום שעסק בתפיסה התרבותית, החברתית הכולל וגם באדם עצמו. הוא כתב את הספר "to be or to have", והוא אמר את אחד המשפטים הכי גאוניים: "ברגע שהפך האדם את האני, את מי שאני שווה למה שיש לי, הוא באבדון". כשאדם שואל את עצמו מה יש לי, והוא אוטומטית משייך את מה שיש לו למי הוא, הוא הסתבך. מהרגע שהאדם התחיל לצבור רכוש ואמר "זה שלי", כאן התחילו המלחמות, וגם כשאנחנו משייכים דברים לעצמנו מתחילות המלחמות שלנו הפנימיות, כשערך האדם הוא מה שיש לו ה being הופך להיות having ועל זה אתה נמדד. אם יש לך הרבה דברים ואתה אומר על עצמך "I am a million dollar person", זאת דוגמה לחיבור בין being ל- having. מה שאתה זה מה שיש לך. הכרתי הרבה אנשים שיש להם הרבה דברים: כסף, תארים, ילדים, בני זוג, בית, ספרים, בגדים, מכוניות, אך אין להם את עצמם."
"אריך פרום אומר שאיך שזה בא לידי ביטוי בשפה זה להפוך את השפה לשמות עצם במקום פעלים. אדם אומר "יש לי נישואים מאושרים" ולא אומר "אני נשוי מאושר", או "יש לי אהבה" ולא "אני אוהב". אומר אריך פרום, אי אפשר להגיד "יש לי אהבה" כי אהבה זה תהליך מתמשך של התפתחות אישית בתוך קשר, אהבה גדלה, צומחת, מתפתחת, היא לא סטטית, לפי אריך פרום "יש לי אהבה אלייך" הדרך הנכונה להגיד היא "אני אוהב אותך בדרך שבה אני אוהב כרגע", וזה בעיניי ניתן המון חופש."
אריך פרום טוען שאנחנו בוגדים באני שלנו כשאנחנו מדברים בשמות עצם ולא בפעלים. אנחנו מתרחקים מעצמנו דרך השפה ודרך התודעה."
"אין שום דבר רע שיהיו לך דברים אבל אתה צריך לדעת שזה לא מה שאתה, ואין תחליף להתפתחות אישית ורוחנית. אנשים צריכים להפריד בין מי שהם למה שיש להם ואולי זה יפנה אותנו ליותר ששלום פנימי, כי אם השלום הפנימי הוא לא במה שיש לי אז במה הוא כן?"
"אני אומרת לתלמידים שלי שיש להם מספיק, יש להם הכל, מי הם רוצים להיות בעולם, ואיזה תרומה. והתרומה לא קשורה ליש לי, היא קשורה להאם אני עושה את הדרך הזו של מי אני."
"אריך פרום מדבר על זה שהחלפנו את האני ב things בדברים, אנחנו אומרים שמי שאני זה שיש לי דברים, ולא מי שאני זה משהו שאני חוקר ושאני לומד להכיר, שאי מתפתח בתוכו."
"טיפ קטן לריפוי, אני מאוד מאמינה בעבודה עם אור, ואני תמיד מדמיינת שיש לי כדור של אור במרכז החזה ואני מפזרת אותו, כל אדם שאני רואה אני שמה לו כדור של אור ואני תמיד אומרת שזה עובד עד שהם הולכים לישון. אז בואו נשים כדורים של אור על כמה שיותר אנשים."
בברכה,
דיקלה ניצן - מאמנת אישית.
Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net