ישנם אנשים שהם יותר גמישים בחשיבה שלהם ובדרך שבה הם עושים דברים.
ניראה שהם עוברים שינויים בצורה קלה וללא מאמץ, אנחנו אומרים עליהם שהם "זורמים", לעומת אחרים שעבורם זה יכול להיות מאוד מאתגר.
אם השתתפתם פעם בשיעור יוגה, או אתם יודעים קצת על זה, אתם מבינים שלא תוכלו להתחיל בכיתה של מתקדמים, אלא בכיתה של מתחילים.
עלינו ללמוד תחילה את התרגילים הבסיסיים, לפתח שיווי משקל, גמישות, ואז מתקדמים בהדרגה.
עם הזמן והתרגול אתם תיווכחו כיצד גופכם הופך ונעשה יותר ויותר גמיש.
בדומה, גם את המוח שלנו ניתן ללמד כיצד להיות יותר ויותר גמיש במקום מקובע.
אז איך הופכים להיות גמישים בחשיבה שלכם? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם בדרך לפיתוח מיומנות הגמישות שלכם:
טיפ ראשון: קבלו בברכה שינויים, סטיות ואתגרים בחיים כי מהתנסויות האלה אנחנו לומדים יותר מכל.
שינויים גורמים לנו להתמודד עם מצבים שלא הכרנו בעבר, מחשלים ומלמדים אותנו על יכולות ומיומנויות שלא הכרנו בעצמנו, שינויים פותחים בפנינו אפשרויות חדשות שלא חשבנו שקיימות עבורנו.
כאשר קורים לנו דברים בחיים שגורמים לנו לצאת מהשגרה, אנחנו יכולים להיעזר בהם לזהות את צורות החשיבה הישנות, האוטומטיות ואולי המקובעות שלנו, ולבדוק אפשרות להסתכלות שונה וחדשה.
טיפ שני: שימו לב לתגובות שלכם. כאשר אתם מוצאים את עצמכם מקובעים לגבי משהו שהוא שונה ממה שאתם יודעים או רגילים, אתם יכולים להרגיש מאוימים, מפוחדים, מתוסכלים, ולפעמים גם כועסים.
התגובות האלה באות לאותת לכם שעליכם להרחיב את גבולות החשיבה שלכם, לשנות את הטקטיקות והשיטות שלכם. זה המנגנון הישן שלכם להתמודדות שזקוק לשינוי.
אנחנו לרוב חושבים על דברים במונחים של שחור או לבן, בעוד שאפור היא אופציה לגמישות.
טיפ שלישי: שאלו את עצמכם "האם אני גמיש או נוקשה במצב הזה?" לפעמים אנחנו מאמינים שהדרך שלנו היא הטובה והנכונה ביותר, או שזאת הדרך היחידה שקיימת.
גמישות בהקשר זה מדברת על נתינה וקבלה, התפשרות, לראות דברים בצורה אחרת, לנסות דרכים חדשות ולעבור מחשיבה על בעיות לחשיבה על אפשרויות.
להיות גמישים לא אומר שצריכים תמיד לוותר, אלא למצוא את דרך האמצע שמיטיבה עם כולם.
טיפ רביעי: הכרה. התחילו לשים לב איפה אתם מרגישים שאתם לא גמישים ומקובעים. האם זאת צורת החשיבה שלכם?
האם זאת הדרך שלכם לעשות דברים בבית או בעבודה? או שאולי זה מול אנשים מסוימים?
כאשר צורות החשיבה וההתנהלות שלכם מוגדרות, מקובעות ומאובנות, הפנו את תשומת הלב שלכם ושאלו את עצמכם: אם הייתי יותר גמיש, איך הייתי חושב או נוהג אחרת?
אני מזמינה אתכם לעצור ולכתוב מהם התחומים ששם אתם מרגישים מקובעים, כלומר נוהגים באותה דרך שוב ושוב ולאו דווקא מרוצים מהתוצאות שלכם או מאיכות הקשרים עם האנשים סביבכם.
עבור כל תחום רשמו את כל האפשרויות הנוספות שניתן לבחור בהן ולנסות את יעילותם: כמו להיות יותר פתוח, אותנטי, קשוב, משתף פעולה, מקבל, מכיל, מפרגן וכדומה.
אולי זה לא יהיה בכל התחומים, אבל אולי תגלו תחום אחד או שניים שתוכלו למצוא מעט התרככות, התפשרות וויתור מצדכם.
ראו בזה הזדמנות לשנות את מחשבותיכם ואת הדרך שבה אתם עושים דברים. אתם אף פעם לא יודעים איזו מתנה צפויה לכם אם תרחיבו את גבולות החשיבה שלכם.
טיפ חמישי: בהירות. כאשר אתם מקובעים וחסרי גמישות, הרגשות שלכם מערפלים את הידיעה הפנימית שלכם.
אולי יש לכם ציפיות איך דברים צריכים להיות ואתם מהר מאוד קופצים להסקת מסקנות, הנחות, דעות ופרשנויות הנובעים מהצורך של האגו להיות צודק ובשליטה.
כאשר הרגשות משתלטים, קשה לראות דברים בצורה בהירה ולכן סביר להניח שאתם מגיבים באופן מוגזם ואינסטינקטיבי ולא צופים במתרחש ומגיבים בצורה מחושבת, שקולה ומתאימה.
זה הזמן לשחרר את צורת החשיבה המקובעת ואז הדרך שלכם לעשות דברים תהפוך להיות יותר גמישה ומשוחררת.
השגת בהירות תעזור לכם לראות ולהבין דברים בצורה שונה, ויתפנה מקום ומרחב לתובנות חדשות להגיע.
טיפ שישי: הקשבה. קחו מספר נשימות עמוקות, הירגעו והקשיבו לקול של השקט בתוככם.
קשה לשמוע את עצמנו כאשר אנחנו עסוקים בפעולות ובמחשבות היום יומיות.
כאשר אתם מקשיבים, אתם פתוחים להשקפות שונות, רעיונות, דרכים, שיטות, התנהגויות והכי חשוב, אתם פנויים ללמוד מהתנסויות, להתרחב מעבר לאזורי הנוחות, ולהרחיב את מי שאתם.
כאשר אתם מקשיבים אתם מזמינים הזדמנויות חדשות ללמידה, צמיחה, וגדילה. זכרו שיש הרבה יותר בחיים מאשר מה שאנחנו מסוגלים ויכולים לראות ולהבין.
טיפ שביעי: הדמיון. תובנות חדשות ופתרונות יצירתיים נמצאים בשפע עבורנו כאשר אנחנו משתמשים בדמיון שלנו ומאפשרים להם להיכנס.
אתם מוזמנים לעשות תרגיל קטן: עיצמו את עיניכם והתחילו לדמיין ולראות בעיני רוחכם את האדם או הסיטואציה שאתם מרגישים שתופסים את תשומת לבכם ברגעים אלה, כדי שבעזרתם תוכלו לזהות היכן אתם לא גמישים.
התחילו בשחרור והרפיה של הגוף שלכם, קחו כמה נשימות עמוקות, אפשרו לעצמכם לעצור מעשייה ופשוט לנוח, להתבונן פנימה ולשים לב מה מערפל את הידיעה הפנימית שלכם.
התחילו להקשיב למדריך שבתוככם ולהרשות לדמיון שלכם להשרות ולכוון אתכם לעבר דרכים חדשות של עשייה והוויה. שימו לב מה עולה מתוך השקט, ממעמקי התודעה.
אי אפשר לצפות מאחרים שישתנו אבל אתם כן יכולים להתחיל את השינוי שלכם. כאן טמונה הגמישות האמיתית.
זכרו: גמישות היא בחירה ועם התרגול תעשו דברים שלא חשבתם שהם בכלל אפשריים. אותי זה מרגש... ואתכם?
תבורכו,
דיקלה ניצן.
2 Responses