מצאתי את הסרטון של סטיבן פרייס המדריך על השימוש בכלי הידוע "מיפוי המוח" (Mind Mapping) כדי למקסם את יכולת הקריאה:
אני מאמין שרובכם, כאשר אתם בוחרים ספר אולי הכותרת תופסת אתכם, אולי הספר קיבל ביקורות טובות, או חבר המליץ לכם עליו, אך באיזו תדירות אתם שואלים את עצמכם: "מה המטרה שלי בקריאת הספר הזה?" כי אם אתם קוראים ספר ורוצים ליישם אותו בחייכם או בעסק שלכם חשוב שתזכרו כמה שיותר ממה שקראתם. בעזרת השיטה הבאה תוכלו להכפיל את יכולת הזיכרון, הלמידה והיישום.
הדבר הראשון הוא הבנת המטרה שלנו בקריאת הספר, המאמר או הכתבה בעיתון.
בשלב השני רפרפו בספר, קראו את תוכן העניינים, את התקציר בצד האחורי, קראו את המבוא, חפשו איזה עוד אינפורמציה אפשר ללמוד משם.
המטרה בשלב הזה היא למצוא מילות מפתח שקשורות למטרה שלכם. בצורה כזאת אתם נותנים הנחייה ממוקדת למוח שלכם מה עליו לחפש בחומר שאתם עומדים לקרוא, וכל דבר אחר לא חשוב, התרכזו רק במה שחשוב למטרה שלכם.
בשלב שלישי קחו דף, ציירו עיגול במרכזו, כתבו בתוכו את שם הספר, שם המחבר וזכויות היוצרים של הספר.
מהמעגל המרכזי ציירו ענף לתת עיגול שיהיה הפרק הראשון, על הענף כתבו את שם הפרק אם יש לו כזה, ומהעיגול של הפרק הראשון ציירו כמו קרניים של שמש וכתבו עבור כל "קרן" את מילות המפתח שמתאימות להיות הכותרות לנקודות המרכזיות שנלמדו בפרק וקשורות למטרה שלכם. המשיכו לצייר עיגולים עבור כל פרק וקרניים עבור כל מילות המפתח
וכך תוכלו להוציא מתוך הספר רק את מה שאתם זקוקים לו.
בשלב הרביעי, בסיום קריאת הספר, הפרק או לפני קריאת הפרק הבא, קחו נייר חדש וכתבו את המפה מחדש מהזיכרון.
אם זה חומר חשוב תוכלו לחזור לצייר את המפה שוב מהזיכרון אחרי מספר ימים ושימו לב מה אתם זוכרים.
ניתן למפות גם את כל הנושאים שיש לכם בראש, תוכלו לכתוב במרכז העיגול: "מה אני יודע?" ומהעיגול המרכזי יצא ענף לנושא כמו: תינוקות, ואז תשאלו את עצמכם:
"מה אני יודע על תינוקות?" ועבור כל תת נושא צרו ענף שמוביל לתת עיגול וכן הלאה. תגלו שיש לכם מידע רב ותוכלו בעזרת המפה לשלוף את המידע בקלות רבה יותר.
בהצלחה,
דיקלה ניצן.
Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net