מה למדתי מסטיב ג’ובס

אנשים רבים הסבירו מה אפשר ללמוד מסטיב ג'ובס. אך מעטים מאנשים אלו, אם בכלל, היו מקורבים אליו וחוו ממקור ראשון איך זה לעבוד עם סטיב. Guy Kawasaki עבד בצמוד לג'ובס, למד וקלט כל שביכולתו מאוסף הכישרונות הייחודי של ג'ובס. "אני לא רוצה שאף אחד מהשיעורים והתובנות ילכו לאיבוד או ישכחו, אז הנה 12 השיעורים החשובים ביותר שלמדתי מסטיב ג'ובס":

1. מומחים הם אובדי עצות

מומחים כמו: עיתונאים, אנליסטים, בנקאים או כל גורואים אחרים, לא יכולים "לעשות" לכן הם "מייעצים". למה הכוונה? הם יכולים להגיד לך מה לא בסדר עם המוצר שלך, אבל הם לא יכולים ליצור מוצר כזה שיהיה מצוין. הם יכולים לספר לכם איך למכור משהו, אבל הם לא יכולים למכור אותו בעצמם. הם יכולים להגיד לכם איך יוצרים צוותים וקבוצות מובילות, אבל הם מנהלים רק את המזכירה שלהם. לדוגמה, המומחים אמרו לנו ששני החסרונות המשמעותיים ביותר של המקינטוש באמצע שנות השמונים הם: מדפסת סיכות ולוטוס 1-2-3. עוד עצה "יקרה מפז" שייעצו לנו היתה לקנות את Compaq. תקשיבו למה שיש למומחים להגיד, אך אל תעשו זאת תמיד.

2. לקוחות לא יכולים להגיד לכם מה הם בדיוק צריכים

מחלקת המחקר של Apple היא אוקסימורון. קבוצת המיקוד של Apple היתה האונה הימנית של סטיב ג'ובס שדיברה עם האונה השמאלית שלו. אם תשאלו את הלקוחות מה הם רוצים, הם יגידו לכם: "טוב יותר, מהיר יותר וזול יותר" - כלומר, פחות או יותר אותו הדבר וללא שינוי מהפכני. הם יכולים לתאר את התשוקות שלהם רק במונחים של מה שהם משתמשים כרגע. סמוך למועד הצגתה של מקינטוש, כל האנשים אמרו שהם רוצים מכונת MS-DOS טובה יותר, מהירה יותר וזולה יותר. כדי שחברות סטארטאפ יצליחו עליהם לייצר מוצר שירצו להשתמש בו, זה מה שסטיב גו'בס ו- Woz עשו.

3. קפצו אל "הדבר החדש הבא"

ניצחונות גדולים קורים כשאתם הולכים מעבר לדברים הרגילים טובים ככל שיהיו. מיטב חברות מדפסות הסיכות מציגות גופנים חדשים בגדלים נוספים. Apple הציגה את הרמה הבאה במדפסות: מדפסת הלייזר. חשבו על יצרני הקרח, מפעלים לייצור קרח וחברות המקררים. קרח מדגם 1.0, 2.0 ו-3.0. האם אתם מייצרים קרח בחורף מן האגם הקפוא?

4. האתגרים הגדולים ביותר יוצרים את העבודה הטובה ביותר

חייתי בפחד שסטיב יגיד לי בפומבי שאני גרוע או העבודה שעשיתי גרועה. הפחד הזה היה גם אתגר גדול. התחרות עם IBM ואח"כ עם Microsoft היתה אתגר גדול. לשנות את העולם היה אתגר גדול. אני ועובדי אפל לפני ואחריי, עשינו את העבודה הטובה ביותר שיכולנו מכיוון שהיה עלינו לעמוד מול אתגרים גדולים.

5. העיצוב קובע

סטיב גרם לאנשים להשתגע בגלל דרישות העיצוב שלו – גוונים של שחור לא היו מספיק שחורים. אנשים רגילים חושבים ששחור זה שחור, ושפח אשפה זה פח אשפה. סטיב היה פרפקציוניסט, והוא צדק: יש אנשים שהעיצוב חשוב להם אך גם אלה שאינם מומחים בעיצוב יכלו להרגיש את החשיבות והמחשבה הרבה שהושקעה בכך. אולי לא כולם, אבל החשובים שבהם.

6. אי אפשר לטעות עם גרפיקה גדולה ופונטים גדולים

אם תסתכלו על המצגות של סטיב, גודל הגופן הוא 60, יש גרפיקה או תמונה אחת גדולה. אם תסתכלו על מצגות של מרצים אחרים בתחום ההיי טק, אפילו כאלה שראו את סטיב בפעולה משתמשים בגופן בגודל 8 ואין בכלל גרפיקה. כל כך הרבה אנשים אומרים שסטיב היה הבחור שידע להציג מוצרים בצורה הטובה ביותר בעולם. אינכם שואלים מדוע יותר אנשים לא העתיקו ממנו את הסגנון שלו?

7. לשנות את דעתך זה סימן לאינטליגנציה

כאשר Apple השיקה לראשונה את ה iPhone לא היה דבר כזה אפליקציות. סטיב טען שאפליקציות הן דבר רע כי אתה אף פעם לא יודע מה הן יכולות לעשות לטלפון שלך. אחרי חצי שנה כש Safari הציעה אתר לאפליקציות, סטיב החליט או אולי מישהו שכנע אותו להשקיע באפליקציות. וכמובן, Apple עשתה דרך ארוכה בזמן קצר והשיגה את אתר האפליקציות של Safari וטבעה את המונח " there’s an app for that"

8. "ערך" שונה מ"מחיר"

אוי ואבוי לך אם אתה מחליט כל דבר על בסיס המחיר שלו. עוד יותר אוי ואבוי לך אם אתה מתחרה על המחיר בלבד. המחיר הוא לא הדבר היחיד שמשנה – מה שחשוב, לפחות לכמה אנשים, הוא הערך. וערך חובק בתוכו אימון, תמיכה, ואת השמחה האישית משימוש בכלי הטוב ביותר שיוצר. אפשר להגיד בביטחון גמור שאף אחד לא קונה את מוצרי Apple בגלל המחיר הנמוך שלהם.

9. שחקנים ברמה A שוכרים שחקנים ברמה +A

למעשה, סטיב האמין ששחקנים ברמה A שוכרים שחקנים ברמה A – והכוונה היא לאנשים טובים כמוהם. אני מעדן זאת מעט, התיאוריה שלי אומרת ששחקנים ברמה A שוכרים אנשים שהם אפילו יותר טובים מהם. ברור, עם זאת, ששחקנים ברמה B שוכרים שחקנים ברמה C כדי שיוכלו להרגיש טובים יותר מהם, ושחקנים ברמה C ישכרו אנשים ברמה D. אם אתה מתחילים להעסיק שחקנים ברמה B, צפו שארגונכם יוצף בלא יוצלחים.

10. הדגמת מנכ"ל אמיתית

סטיב ג'ובס מסוגל להדגים iPod, iPad, iPhone ו- Mac פעמיים או שלוש פעמים בשנה מול מיליון צופים. למה מנכ"לים מבקשים מסגן נשיא ההנדסה להציג את המוצר? אולי מכיוון שזה בא להראות שיש מאמץ קבוצתי במשחק. אולי. אך סביר יותר להניח שלמנכ"ל אין מושג מה החברה שלו עושה מספיק טוב כדי להסביר את זה. כמה פתטי זה?

11. הובלה

עם כל הפרפקציוניזם שלו, סטיב הצליח להוביל. גם אם המוצר לא היה מושלם כל הזמן, הוא היה מספיק מוצלח כדי להוביל. המסר הוא שמאחורי כל דבר שעשה היתה לו מטרה: להוביל ולהשיג שליטה עולמית בשווקים הקיימים או יצירת שווקים חדשים. Apple היא חברה ממוקדת הנדסה ולא חברה ממוקדת מחקר. מה היית מעדיף להיות: Apple או Xerox PARC?

12. שיווק מסתכם במתן ערך ייחודי

חשבו על מטריצה של שתיים על שתיים. הציר האנכי מודד כמה המוצר שלך שונה מזה של המתחרים. הציר האופקי מודד את הערך של המוצר שלך. הקובייה הימנית התחתונה: בעל ערך אך לא ייחודי – תצטרך להתחרות על המחיר. למעלה משמאל: ייחודי אך חסר ערך – תהיה בעל שוק שלא קיים. משמאל למטה: לא ייחודי וחסר ערך – כישלון גמור (Bozo). למעלה מימין: בעל ערך וייחודי – זה המקום שבו אתה עושה כסף ויוצר את ההיסטוריה. לדוגמה, ה- iPod היה ייחודי ובעל ערך כי זאת היתה הדרך היחידה שהיא חוקית, זולה וקלה להורדת מוסיקה משש חברות התקליטים הגדולות ביותר.

guy2x2-sml

בונוס: ישנם דברים שצריך להאמין בהם יותר מאשר לראות אותם.

כאשר אתם קופצים מעבר לפינה, מתנגדים / מתעלמים מהמומחים, ניצבים מול אתגרים גדולים, אובססיביים בכל הקשור לעיצוב, ומתמקדים בערך ייחודי, תצטרכו לשכנע אנשים להאמין במה שאתם עושים כדי לראות את המאמצים שלכם נושאים פרי. אנשים היו צריכים להאמין ב Macintosh כדי לראות את זה הופך למציאות. כנ"ל לגבי ה- iPad, iPhone וה – iPad. לא כולם יאמינו – זה בסדר. אך נקודת המוצא כדי לשנות את העולם היא שינוי של כמה מוחות. זהו השיעור החשוב והגדול ביותר שלמדתי מסטיב. מי ייתן ותנוח על משכבך בשלום ודע עד כמה שינית את העולם.

לקריאת המאמר המקורי באנגלית מוזמנים ללחוץ כאן.

בהצלחה,

דיקלה ניצן.

No Comments Yet.

Leave a comment